Ulrika Dellby

 

 
”De första 288 platserna gick åt som smör i solsken och sedan har det bara fortsatt växa och snart når vi de 10 000 digitala stjärnor som vi satte upp som första mål!”
 

Ulrika grundade Hello World! tillsammans med hennes man Dag, när de insåg att deras son var väldigt teknikintresserad, men att möjligheterna för tech-läger inte fanns i samma utsträckning som de finns i t.ex. USA.

 

Vad var det som gjorde att ni ville starta organisationen Hello World!, och hur gick processen till från tanke till verklighet?

”Det var nästan omöjligt att låta bli när vi insåg att Hello World! verkligen behövdes och skulle kunna göra stor nytta för alla inblandade dvs barn och ungdomar, studenter, företag och samhälle. Eftersom Hello World!s unika modell gör digitalt skapande lättillgängligt och mer populärt för alla – oavsett kön, bakgrund, bostadsort, intresse eller ekonomisk situation – bidrar vi både till integration och jämlikhet samtidigt som det i längden leder till minskad kompetensbrist och ökad konkurrenskraft för företag och samhälle.

Vi fick upp ögonen för detta när vår son började programmera och vi upptäckte att de fantastiska inspirerande tech-läger som finns i USA bedrövligt nog inte alls existerade i Sverige. Med Dags bakgrund inom media och pedagogik och min inom företagsutveckling såg vi att vi skulle kunna göra skillnad. Så från tanke till verklighet gick det fort! Vi började med att boka en lägergård på vinst och förlust och satte sedan igång att kontakta företag för att få ihop sponsring nog för att kunna se till att alla har råd att vara med. Vi ville bygga en ideell organisation men lika proffsigt som om det vore ett vinstdrivande företag. Intresset var stort, så 6 månader senare kunde vi öppna upp bokningen till första lägersommaren 2016. De första 288 platserna gick åt som smör i solsken och sedan har det bara fortsatt växa och snart når vi de 10 000 digitala stjärnor som vi satte upp som första mål!”

 

Vad gjorde du innan du startade Hello World? Vilka uppoffringar behövde ni göra när ni valde att starta organisationen?

”Jag har alltid jobbat med att utveckla företag. Som management konsult och partner på BCG, som VD, som grundare av en private equity fond, och sedan drygt 10 år genom styrelsearbete. Jag har hela tiden haft spännande och utmanande jobb och det har varit en stor förmån att få använda mina erfarenheter till att bygga något ideellt som kan göra skillnad för många. Som med allt entreprenörskap så har det varit ett roligt men väldigt hårt arbete, och i och med att kärnan i Hello Worlds verksamhet är sommarläger så är väl kanske uppoffringen att vi inte har haft så mycket semester senaste åren.”

 

Vad är du mest stolt över i din karriär än så länge, och vad ser du fram emot mest i framtiden?

”Jag är nog mest stolt om jag kunnat inspirera andra tjejer att också tycka att det är självklart att även de ska kunna gå hela vägen och bli tex partner eller VD eller liknande trots om de allra flesta i dessa roller hittills är män. Jag ser fram emot att fortsätta få använda mina erfarenheter till att påverka och utveckla såväl företag som människor. Och så ser jag såklart fram emot att se hur det nya operativa teamet på Hello World! lyckas utveckla organisationen vidare!”

 

Hur kan teknikvärlden locka till sig fler grymma tjejer?

”För det första genom att satsa på att göra det attraktivt och självklart för unga tjejer att vilja skaffa sig den kompetens som krävs – tex genom att stötta Hello World! Och genom att se till att kvinnor som redan valt en teknisk utbildning eller som redan är i branschen får utvecklas, känner sig välkomna och uppmuntras att ta plats.”

 

Vem är din förebild, och varför?

”Det finns massor av fantastiska kvinnor och män att inspireras av. Men jag är alltid särskilt imponerad av kvinnor som bryter ny mark. Minns att jag i mitten av 90-talet blev otroligt inspirerad av den kraft och självklarhet som Vigdis Finnbogadottir utstrålade. Hon var världens första folkvalda kvinnliga president och hon var president i hela 16 år för Island.”