Sofija Zdjelar

 

 
Innan Sofija började studera så tänkte hon mycket på frågor som ”kommer jag att vara ensam tjej?” och ”kommer alla vara duktiga på programmering?”. Hon insåg snabbt att ”svaret på bådadera var ett solklart NEJ.”
 

Sofija studerar sitt fjärde år av civilingenjörsprogrammet Datateknik på Chalmers Tekniska Högskola. Hon har bland annat varit nominerad till årets IT-tjej hos Microsoft, och var med och startade Camp Vera. Tjejer från hela Sverige tävlar om att få en av 100 platser på en helt gratis teknikhelg på Chalmers, där man får testa på att programmera, höra vad andra tuffa kvinnor gör ute i branschen och lyssna på intressanta föreläsningar.

 

Hur länge har du varit intresserad av teknik och programmering, har det varit en självklarhet för dig att hålla på med detta?

”När jag växte upp var jag intresserad av väldigt många olika saker (språk, biologi och allt däremellan). Problemlösningen i matten och fysiken tyckte jag mycket om, men jag hade svårt att se vad den kunde användas till. Jag var väldigt nyfiken på tekniken vi använde i vardagen – framförallt våra smarta mobiltelefoner och internet. Programmering visste jag dock knappt vad det var. Med andra ord har det inte alls varit en självklarhet att studera datateknik.”

 

Vad fick dig att söka till en civilingenjörsutbildning på en teknisk högskola?

”Jag tyckte som sagt att väldigt mycket var roligt i skolan och ville därför läsa en bred utbildning. En civilingenjörsutbildning passade mig som handen i handsken då man efter examen kan göra lite vad man vill. Det kändes som en naturlig fortsättning på naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet! Jag sökte just datateknik eftersom det lät riktigt spännande – nästan futuristiskt! Dessutom verkade fokus ligga på logik och problemlösning, vilket passade mig som var trött på teori och ”utantillärande”. Något mer som lockade var att datateknik är nödvändigt i alla branscher, så jag kunde med andra ord jobba inom allt från medicin till media.”

 

På vilket sätt har du arbetat för att vara en förebild för tjejer inom teknik och IT?

”Jag var med och startade Camp Vera – en teknikhelg för gymnasietjejer. Under helgen får besökarna prova på programmering, lyssna på inspirerande föreläsningar och träffa tjejer som studerar till exempel datateknik. Utöver detta har jag också bloggat för en förening som heter DataTjej i syfte att ge läsarna en mer personlig inblick i utbildningen!”

 

Hur kan teknikbranschen locka till sig fler grymma tjejer? 

”Branschen borde vara med och finansiera samt stötta initiativ som låter tjejer prova på programmering och teknik i ung ålder. Jag tror nämligen att det tidiga mötet är avgörande för att väcka intresse! Sedan borde man vara noggrann med att lyfta duktiga och framgångsrika kvinnor i branschen – dels för att det är viktigt med förebilder, dels för att krossa stereotyperna om att programmerare endast är män.”

 

Vad har du för förebilder?

”Det finns så många i min omgivning som jag ser upp till – klasskamrater, familjemedlemmar, föreläsare och vänner. Sedan finns det en hel del superkvinnor inom datateknik, till exempel Anne-Marie Eklund Löwinder som, enkelt uttryckt, har en av 14 nycklar till internet. Hur coolt?!”

 

Har du något tips till tjejer som har programmeringsdrömmar, men kanske är lite tveksamma?

”Våga prova! Nå ut till kvinnor i branschen eller på utbildningarna och fråga, ventilera och ifrågasätt. Jag är övertygad om att du efter det kommer att vara mycket mindre tveksam. Innan jag började på mitt program så var jag väldigt nervös. Frågor som ”kommer jag att vara ensam tjej?” och ”kommer alla vara duktiga på programmering?” höll mig vaken om nätterna. Det visade sig snabbt att svaret på bådadera var ett solklart NEJ.  ”
 

Läs mer om Camp Vera här!