Sofia Hassan

 

 

”Jag är aldrig den som oroar mig om jag ska klara av det eller inte, även om jag inte har de kunskaper som krävs så är det inget som stoppar mig. Allt går att lära sig, och hur svårt kan det egentligen vara?”

 

Sofia Hassan är civilingenjör och sprider kunskap om Artificiell Intelligens (AI) genom föreläsningar och genom sin blogg hos Womengineer. På bloggen arbetar hon även för att nå ut till yngre tjejer och ge inspiration om ingenjörsyrket.

 

Hur uppstod ditt intresse för teknik och AI? Har du alltid velat hålla på med detta?

”Nej, det är något som har växt fram under de senaste åren. Jag valde att plugga till civilingenjör för att jag hade många intresseområdet och inte kunde bestämma mig för en specifik inriktning. Yrket ingenjör är så pass brett att även om dina intressen ändras så har du möjligheten att forma din roll utefter det, och det har jag definitivt gjort!

Artificiell intelligens var inget jag kände till när jag pluggade utan det upptäckte jag efter examen, sen dess har det tagit en större roll i både mitt arbete och under min fritid.”

 

Vad är du stoltast över hittills i din karriär?

”Jag är mest stolt över mitt sätt att ta mig an nya utmaningar och hoppa på nya projekt. Jag är aldrig den som oroar mig om jag ska klara av det eller inte, även om jag inte har de kunskaper som krävs så är det inget som stoppar mig. Allt går att lära sig, och hur svårt kan det egentligen vara?
Det är så jag tog mig an att leda ett team direkt efter examen eller när jag ställde mig framför 300 stycken företagsledare för att föreläsa om AI, 6 månader in i min AI-resa! Jag var mycket ny i området men redan då visste jag att jag faktiskt har en hel del att lära de som satt i publiken.”

 

Hur har du upplevt fördelningen mellan kvinnor och män i teknikbranschen?

”Fördelningen är något jag absolut har märkt av, både på utbildningen där tjejerna var en klar minoritet, men även på bolaget jag jobbar, jag är ensam kvinna i vårt tech-team.

Dock vet jag att mycket arbete görs för att öka antal kvinnor i teknikbranschen. Organisationer som er gör fantastiskt arbete, ni hjälper tjejer att både hitta förebilder och inse att det är självklart att de ska vara en del av teknikbranschen.”

 

På vilket sätt arbetar du för att vara en förebild och inspirera andra tjejer till att hålla på med teknik?

”Jag delar gärna med mig av min vardag i teknikbranschen och i min AI-resa. Området jag jobbar i är otroligt spännande och jag vill att fler ska känna till det, därav är jag väldigt öppen med min vardag på min Instagram @sofiahassan. Jag bloggar även via stiftelsen Womengineer för att nå ut till yngre tjejer som står inför sitt universitetsval och pushar gärna för ingenjörsutbildningen.”

 

Vem är din förebild?

”Jag har många förebilder, och de ändras beroende på vad jag står inför. Är jag inne i en intensiv jobbperiod kan en företagsledare inspirera mig. Ska jag hålla en föreläsning blir jag inspirerad av bra talare, t.ex. Michelle Obama. Går saker inte tillräckligt snabbt för mig kan mina föräldrar inspirera mig till att vara mer tålmodig. Behöver jag tro på mig själv lite extra hittar jag min inspiration från t.ex. Elon Musk. Olika personer inspirerar mig på olika sätt.”

Läs Sofias blogg!