Sandra Hindskog och Hanna Pettersson

 

Sandra Hindskog (vänster) och Hanna Pettersson (höger).

 
”Hitta en kodkompis! Det är ovärderligt att ha en person vid sin sida när det känns kämpigt och extra kul att fira när det går vägen och koden gör som man vill.”
 
Sandra och Hanna har startat Tjejer Kodar, som anordnar programmeringsläger för tjejer, och även Technigo, en skola inom programmering.
 

Hur uppstod ert intresse för programmering?

”Vi har ett gemensamt intresse i att skapa och se något växa fram från ingenting. Programmering är ett av de bästa verktygen för att göra just det. Med hjälp av lite kod kan du bygga din egen portfolio, webbshop eller som i vårt fall, göra kurser inom programmering.”
 

Varifrån kom idén att starta Tjejer Kodar respektive Technigo?

”Vi kunde inte hitta kurser i programmering som kändes inspirerande och kreativa, vilket är på det sättet vi ser på programmering. Så vi började med att skapa lite kortare kurser på 3-7 dagar som helt utgick ifrån skapande och bygga en konkret produkt. Detta koncept tog vi sedan längre och skapande en hel utbildning inom Frontend programmering.”
 

Hur arbetar ni för att främja kvinnor inom programmering?

”Tjejer Kodar är ett initiativ som jobbar för att fler kvinnor ska upptäcka och testa programmering helt kostnadsfritt. Idag har vi nått över 5000 kvinnor och vi kan se att de som en gång har testat gärna vill fortsätta och lära sig mer. Technigo är en utbildning inom Frontend programmering med hela 80% kvinnor. Det är helt unikt för en utbildning inom ett teknik ämne. Där jobbar vi jättemycket med hur vi kommunicerar och att utbildningen känns kreativ och inkluderande.”
 

Vad har ni för tips till tjejer som drömmer om att programmera, men som kanske är tveksamma till att ta första steget?

”Hitta en kodkompis! Det är ovärderligt att ha en person vid sin sida när det känns kämpigt och extra kul att fira när det går vägen och koden gör som man vill. Börja med ett projekt som känns kul och lustfyllt och som du skulle du känna dig stolt över att dela ditt resultat.”
 

Vad har ni för förebilder?

”Vi jobbar nog inte så mycket med förebilder utan snarare att vi kan inspireras av andra personer. Generellt skulle jag säga att vi inspireras av personer som är modiga och vågar gå åt ett nytt håll eller som har ett starkt engagemang och lyckas omsätta det i handling.”

 
Läs mer om Tjejer Kodar! Läs mer om Technigo!