Meya Wikner

Ada Lovlace levde på 1800-talet – men kan du komma på något sätt ni är lika?

Den var svår, med tanke på att hon levde för 200 år sedan. Hon var matematiker och författare och denna blandning av intresse för studier och det kreativa har jag också. Hennes första exempel av programmering var väldigt kreativt!

Hur blev du intresserad av STEAM (Science, technology, engineering, arts, math)?

Jag deltog på Hello World! läger 2016 då min mamma hade sökt efter sommarläger för ungdomar och fann Hello World! Eftersom många av ledarna gick tekniska utbildningar på universitet blev det också vad jag strävade efter.

Vilken utbildning går du idag?

Jag läser Civilingenjörsprogrammet med inriktning datateknik på Kungliga tekniska Högskolan. När det var dags att söka utbildning visste jag inte ens om inriktningen datateknik utan det var en kompis som skulle söka det och jag blev nyfiken. Jag var osäker om jag skulle söka direkt efter gymnasiet men kände också att det aldrig kommer finnas en rätt tid att börja läsa men inte heller en fel tid. Det är först nu i efterhand som jag känner att det var rätt val.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Svår fråga, då jag vill göra väldigt mycket! Innan kände jag för att läsa konst eller musik på folkhögskola vilket säger något om mina spridda intressen. Det lär även dyka upp många nya spännande yrken inom data. Jag tror jag skulle vilja jobba som utvecklare då det kan innebära många olika arbetsuppgifter.

Favorituppfinning från 1800-talet?

Glödlampan! Tillgången till artificiellt ljus förändrade hur människan levde. Dessutom har glödlampan bokstavligen blivit en symbol för idéer.