Matilda Berglund

 

 
”Jag tror att det är viktigt att tjejer får möjlighet att testa på att programmera tidigt för att väcka intresse och peppa dom så de kan bygga självförtroendet om att de kan.”

 
Matilda brinner för logik och problemlösning, och det var just de attributerna det som fick henne att fastna för programmering. Idag arbetar Matilda som backend-utvecklare på Storytel.

 

Hur kom det sig att du fick upp ögonen för just programmering?

”På gymnasiet var matematik och fysik mina favoritämnen då jag tycker det är väldigt roligt med logik och problemlösning. När det blev dags för universitetet så började jag studera Teknisk Fysik och under mitt första år gick jag en kurs i programmering. Jag hade aldrig provat på det tidigare men fastnade för det direkt. Det var just problemlösningen jag föll för där också.”
 

Hur hamnade du på din nuvarande arbetsplats, och vad är dina arbetsuppgifter?

”Förra året bestämde jag och min man oss för att flytta till Umeå så jag började hålla utkik på jobbannonser. Jag blev väldigt exalterad när jag upptäckte att Storytel hade ett kontor där och att dom sökte utvecklare. Jag älskar ljudböcker och tyckte att det vore kul att kombinera det intresset med jobbet. Jag ansökte och fick jobbet så det blev en flytt till Umeå och jag trivs väldigt bra. För mig så består arbetsdagarna av en blandning av att skriva kod, gå igenom och ge feedback på mina kollegors kod och diskutera fram lösningar på uppgifter.”
 

Vad tycker du är roligast med ditt arbete?

”Att det finns stora möjligheter att lära sig någonting nytt varje dag. Du kan utvecklas åt alla möjliga håll och det tycker jag är väldigt spännande.”
 

Hur tror du teknikbranschen kan locka till sig fler tjejer?

”Jag tror att det är viktigt att tjejer får möjlighet att testa på att programmera tidigt för att väcka intresse och peppa dom så de kan bygga självförtroendet om att de kan. Jag tror också det är bra att visa upp att det finns en hel del kvinnor som jobbar inom tech, och att du kan jobba inom väldigt många intressanta branscher.”
 

Nämn tre saker vi inte visste om dig!

”1. När jag var yngre var jag en riktig hejare på rockring.
2. Jag älskar att fotografera.
3. Jag tackar aldrig nej till att gå på en loppis!”