Hannah Kamstedt

 
”Jag fick upp intresset för programmering genom Hello World!”
 

Hannah var med som deltagare på Hello World! under pilotlägret 2015, och sedan 2018 har hon jobbat som ledare hos oss och inspirerat fler att lära sig att programmera. Till hösten börjar Hannah trean på samhällslinjen på Franska Skolans Gymnasium.

 

Hur kom det sig att du fick upp intresset för programmering?

”Jag fick upp intresset för programmering genom Hello World! Min pappa hade fått höra om lägret genom en gemensam kompis och bestämde sig då för att skicka min brorsa och mig dit. Jag var väldigt motstridig till att åka på Hello World! och att lära mig programmera. Jag insåg senare in på lägret hur kul det var att programmerat och sedan dess har jag fortsatt.”

 

Vad tycker du det är som lockar med programmering och teknik?

”Det som lockade mig var hur man med en liten text kod kunde göra så mycket. Jag kunde koda så att min spelare rörde på sig och en massa mer med en text kod. Jag trodde att det var mycket svårare än så och då insåg jag vilka stora möjligheter det fanns och vad mycket kul man skulle kunna skapa. Jag kunde bygga ett helt spel eller programmera en verklig konsol. Programmering och teknik har inga gränser och har blivit mer tillgängligt för alla. Det som lockade mig också var hur snabbt tekniken utvecklas och hur väsentligt det kommer vara framåt. Teknik kommer att vara en huvudfaktor i utvecklingen i vårt samhälle och också ändra vårt sätt att leva.”

 

Har du något tips till tjejer som vill testa på att programmera, men kanske är lite tveksamma?

”Det bästa tipset jag har för alla tjejer som vill börja koda är att ge det en chans. Börja med ett enklare programmeringsspråk eller ett program som får dig att förstå logiken bakom att koda, som till exempel programmet Scratch. Jag började med Scratch och det underlättade för mig sen när jag skulle lära mig andra programmeringsspråk. Det är alltid värt att prova även om man tvekar. Varför inte försöka?”

 

Hur många år har du gått som deltagare på HW? Vilket har varit din favoritstudio genom åren?

”Jag var deltagare under tre somrar från och med sommaren 2015. Mot slutet av sommaren 2018 fick jag möjlighet att provjobba som ledare på lägret. Mitt favoritspår genom åren som både deltagare och ledare har nog varit Spelstudio Unity. Det spåret använder sig av en spelmotor som heter Unity. I spelmotorn så kan man skapa ett eget 3D eller 2D spel och du kan också programmera via kod editern Visual Studios. Det är ett väldigt roligt spår. Det roligaste är sedan att på sista dagen av lägerveckan visa sina projekt och också få de andra spårens projekt. Vi ledare får se på de olika spelen och också provspela dem. Jag kommer aldrig att glömma hur kul det var att visa mitt egna spel även om det var ett 2D hopp spel med Nyan Cat.”

 

Var det självklart för dig att bli ledare efter att du varit deltagare i några år?

”Jag tycker inte att det var en självklarhet att jag skulle bli ledare. Jag ville bli det men jag vågade inte att söka för att jag trodde inte att jag skulle passa som ledare och att jag kunde inte tillräckligt mycket om programmering. Jag pratade med min ledare som jag hade under den lägerveckan om att jag var intresserad av att jobba på Hello World! men att jag visste inte vem jag skulle kontakta. Efter det så fick jag provjobba under en lägervecka och sen blev jag anställd som ledare. Jag var så glad att jag fick möjligheten att provjobba och också att jag också har kunna fortsätta att jobba som ledare för olika spår för Hello World!”

 

Vem är din förebild?

”Det finns många personer som jag ser upp till artister, familjen, aktivister och mera. Jag ser upp till min pappa Jonas som pushade mig till att prova på att programmera och att han alltid visar mig vägen i jobbiga stunder. Detsamma till min mamma. Hon har alltid stöttat mig. Hon har alltid sagt till mig att vara mig själv och att våga. Andra förebilder som jag har är Elon Musk för hans vilja att utveckla oss framåt mot någonting som vi har trott omöjligt, Michelle Obama för hur hon har alltid stått upp för rättvisa och för vad hon har trott på och många fler.”