Frida Stenebo

 

 
”Även efter fyra års utbildning hade jag ingen aning om hur det skulle vara att jobba med programmering, och blev positivt överraskad när jag väl kom ut i arbetslivet, för att jobba inom IT är så mycket mer än att sitta själv framför en dator!”

 
Frida Stenebo är 27 år och uppvuxen i de skånska skogarna, men flyttade till Umeå för att plugga datavetenskap. Idag jobbar Frida som backend-utvecklare på Storytel, vilket innebär att hon arbetar med logiken som ligger bakom en hemsida eller app, och inte med det som användaren direkt kan se.

 

Hur och när fick du upp intresset för programmering?

”Jag har alltid varit intresserad av teknik, men mitt första ordentliga möte med programmering var i gymnasiet, då jag programmerade ett trafikljus med PLC. Det var fascinerande att kunna bara med vissa baskunskaper och med logiskt resonemang komma fram till en lösning! Men innan dess har det också varit småsaker på vägen, tekniklego, använda html-taggar på sociala medier, gjort små hemsidor, inspirerats av min pappa som är hobbyprogrammerare.”

 
Vad ser du som lockande med att jobba inom IT och programmering?

”Jag sökte mig till att plugga Datavetenskap för att det kändes som en rolig utmaning med många möjliga karriärmöjligheter efter examen, jag visste att jag inte ville forska men sökte en ’praktisk’ ingenjörsväg. Jag har blivit kvar för vännerna jag fått på vägen och för att jag inte kan tänka mig ett bättre jobb!”

 
Vad är din största karriärsdröm?

”Det häftiga är att mitt drömjobb kanske inte ens finns än! Jag vill bara fortsätta vara nyfiken och ständigt lära mig nya saker, utmana mig själv, så får jag se var det tar mig.”

 
Hur har du upplevt jämställdheten genom din karriär?

”Även efter fyra års utbildning hade jag ingen aning om hur det skulle vara att jobba med programmering, och blev positivt överraskad när jag väl kom ut i arbetslivet, för att jobba inom IT är så mycket mer än att sitta själv framför en dator! Det är socialt och kräver kreativitet, samarbete och ständigt lärande. Mångfald är inte bara en fin dröm, det är en förutsättning för att stå kvar i det långa loppet, eftersom det speglas ut i produkten man gör. Det tror jag de flesta i branschen är medvetna om vid det här laget, och därför finns det en stor vilja att uppnå mångfald. Det är den viljan åtminstone jag genomgående mötts av!”

 
Vad tror du krävs för att få fler tjejer intresserade av IT?

”Alla använder sig redan av tekniken vi utvecklare skapar, och jag tror en utmaning ligger i att koppla IT och programmering till ens egna intressen. Det är viktigt att tillgängliggöra ämnet mer i skolan, men det finns också en risk att man tidigt viftar bort det som ’inget för mig’. Här gäller det att ständigt utmana befintliga stereotyper, synliggöra entreprenörer och ’vanligt folk’ som utvecklar allt det där man lätt tar för givet, och erbjuda utbildningar på alla nivåer för att leda in tjejer och kvinnor från många håll in i IT. Av allt det här är redan mycket på gång, och det är väldigt kul att se!”

 
Nämn tre saker du har på din “bucket-list”, som du vill göra någon gång i livet!

”Det ändras hela tiden, men just nu vill jag hajka i Sarek, lära mig sy mina egna kläder och hoppa fallskärm!”