Emelie Emanuelsson

 

 
”Inom teknik finns oändliga möjligheter. Det är ett livslångt lärande vilket tilltalar mig.”
 

Emelie är grundare till Womengineer, en organisation som främjar tjejer att välja en framtid som ingenjörer. Hon har studerat på KTH, och därefter jobbat på företag som Volvo, men nu arbetar hon på Womengineer på heltid.

 

Vad var det som gjorde att du ville skapa något som Womengineer?

”Jag läste till civilingenjör på KTH och såg med egna ögon hur få tjejer det fanns runt omkring mig. En dag fick jag och min kursare, Marie Ideström, nog och bestämde oss för att starta Womengineer. Vi började med en enkel blogg där vi lät andra tjejer på KTH blogga om sina liv. Ganska snabbt växte bloggen och i takt med att sociala medier som Facebook och Instagram växte, gjorde även vi det. Drivkraften kom hela tiden i att låta första och andraårsstudenter vara förebilder för nästa generation. Några år in startade vi även eventet ”Introduce a Girl to Engineering Day” och sedan dess har det inte varit svårt att hitta drivkraften.

Läs gärna vår rapport från årets event:
Womengineers utvärderingsrapport.”

 

Hur kom det sig att du blev intresserad av teknikens värld?

”Jag ”blev” inte intresserad. Det är medfött skulle jag hellre vilja säga. Jag har alltid haft en stort intresse för konst, och i konst finns det alltid teknik. Ser jag något vackert och kreativt vill jag veta hur det är skapat eller försöka skapa det själv. Inom teknik finns oändliga möjligheter. Det är ett livslångt lärande vilket tilltalar mig.”

 

Vad är du mest stolt över i din karriär än så länge, och vad ser du fram emot mest i framtiden?

”Att driva Womengineer såklart! Vi är en organisation med fantastiska volontärer som väljer att lägga sin ”lediga” tid på att driva vårt arbete framåt. Eftersom jag vet hur mycket tid och energi som ligger bakom, blir jag alltid varm i hjärtat och oerhört stolt när jag ser att andra uppmärksammar oss.

I framtiden ser jag fram emot att ta vårt koncept utomlands. Jag flyttar själv till Schweiz till hösten och där är utmaningarna kring jämställdhet väldigt stora. Så jag ser fram emot att driva samma frågor ur ett europeiskt perspektiv. Jag är stolt över att vara född i Sverige och ha växt upp med de värderingar vi har här. De vill jag ta med mig i höst.”

 

Vad tror du krävs för att få fler unga kvinnor att intressera sig för tech-branschen?

”En lite mer nyanserad bild av vem som kan arbeta med teknik och vad teknik innebär. Forskning från Ulrika Sultan (Linköpings Universitet) visar att man får störst effekt om man börjar i tidig ålder. Initiativ som Hello World är därför helt rätt. Så mer lek, läger och allmänt häng kring teknik tror jag behövs. Och som alltid, uppmuntran från omgivningen och orädsla till att våga testa nya saker.”

 

Vem eller vilka är dina förebilder?

”Bland många är nog min storasyster min allra största förebild. Hon arbetar som journalist och lär mig allt jag behöver veta om livet och världen. Ofta kommer hon hem till mig med böcker hon tycker jag ska läsa. Genom dem får jag ännu fler förebilder, nu senast Ester Blenda Nordström och Melinda Gates. Hon introducerade även mig till att lyssna på podcasts från USA och en av mina nya favoriter är Women at Work av Harvard Business Review. Så bra!”

 

Har du något bra tips till tjejer som har teknikdrömmar, men som kanske är lite tveksamma?

”Följ våra influencers på Womengineer! Sofia skriver om AI, Nicole om Diversity och Amanda om hur det är att läsa Teknisk Fysik i Lund. De skriver öppet och ärligt om sina liv och hur de själva tvekat inför valet att läsa till ingenjör. Kan tipsa om detta inlägget av Amanda, med titeln ”Är en ingenjörsutbildning för svår för mig?” där hon förklarar varför den inte är det.”
 

Läs mer om Womengineer här!