Charlotte Holmen

Charlotte Holmen – Grundare av företaget WeTal som matchar programmerare med rätt jobb och vill lyfta fram tjejer inom tech 

Ge aldrig upp! Tar du dig igenom svåra utmaningar uppnår du dina drömmar.

Hur kom det sig att du blev intresserad av programmering?
Jag var sugen på att starta ett eget företag och ville göra någonting roligt, kanske bygga en cool app! Jag köpte böcker om grunderna i HTML och Javascript och fastnade helt för det det var love at first sight.

Vad ser du som lockande att jobba inom tech?
Jag har alltid velat starta något eget och började jobba på en start up. Väl där tänkte jag att jag också skulle kunna vara en grundare. Tech-branschen är väldigt rolig och det händer mycket i den. Men rekrytering är ett område som fortfarande kan vara lite gammaldags. Det känns kul att ha tagit fram ett nytt sätt att hitta talanger.


Hur fick du idén till att grunda WeTal?
Jag hade jobbat som programmerare i nästan 10 år och när man blir senior inom branschen börjar man bli nedringd av rekryterare, vilket kan vara jobbigt. Tanken bakom WeTal är att det ska vara ett Tinder för programmerare, både företaget och kandidaten måste trycka ”like” i appen för att det ska bli en matchning. Vi har även tagit fram initiativet Wequal, där vi hjälper företag att hitta kvinnliga programmerare.

Har du något bra tips till tjejer som har teknikdrömmar men som är lite tveksamma?
Teknikbranschen är en rolig bransch där allt är möjligt; du kan bygga allt från en app till en röntgenmaskin! Det är även goda chanser att få jobb eftersom det är stor brist på programmerare. När jag pluggade var vi fem tjejer och 35 killar. Det kan vara jobbigt att känna sig annorlunda. Det gäller att hitta bra förebilder som man kan se upp till och gå med i communities och sammanhang med andra tjejer som är i samma situation som en själv. 

Har du någon förebild inom techbranschen?
Whitney Wolfe, grundaren av appen Bumble. Hon hade en vision om att skapa en dejtingtjänst som var mer anpassad till kvinnor och tog sig igenom tuffa tider och lyckades! 

Vad är du mest stolt över i din karriär?
Jag är mest stolt över att ha härdat igenom jobbiga perioder. Det var tungt att starta WeTal helt själv och att lära sig programmera. Jag är stolt över att jag bet ihop och kämpade för min dröm. Det är så lätt att ge upp när det blir lite svårt, gör inte det! Tar du dig igenom svåra utmaningar uppnår du dina drömmar.