Åsa Zetterberg

 
”Att jobba inom tech innebär enorma möjligheter. Man kan vara verksam inom alla branscher och där skapa fantastiska affärsmöjligheter och smarta lösningar.”
 

Åsa Zetterberg är någon som verkligen brinner för en positiv samhällsutveckling, och idag arbetar hon som förbundsdirektör (VD) på IT&Telekomföretagen.

 

Vad är din roll på IT&Telekomföretagen och hur har du hamnat där?

”Jag är sedan ett drygt år tillbaka förbundsdirektör (VD) på bransch- och arbetsgivarorganisationen IT&Telekomföretagen som ingår i Almega och Svenskt Näringsliv. Jag blev uppmanad att söka tjänsten utifrån mina tidigare erfarenheter som regeringens Chief Digital Officer under 2018 och innan dess många år på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), som chef för digitalisering för en smartare välfärd.”

 

Vad ser du som lockande med att jobba inom tech??

”Oj, det är så mycket – att jobba inom tech kan innebära så många olika uppdrag, sammanhang och mål. Så det är kanske just det som är grejen – att jobba inom tech öppnar upp för så fantastiskt många möjligheter för dig att kunna jobba med olika saker, för olika företag och organisationer, mot olika mål och med olika förmågor. Eftersom det här rör sig om framtidsfrågor och framtidens jobb så har du också alla chanser framöver att växa och utvecklas i olika roller.”

 

Vad är du mest stolt över i din karriär, och hur tror du att din karriär kommer att fortsätta?

”Jag är stolt över att jag har tagit mig fram genom livet och arbetslivet med stort engagemang, mod, nyfikenhet, glädje och ansvarstagande och att det har lett mig till olika roliga och utvecklande roller, sammanhang och möten med fantastiska människor. Och att jag har fått vara en del av att påverka och driva på samhällsutvecklingen på olika sätt.

Jag kommer från en ”fotbollsfamilj” i Falkenberg och begav mig till Uppsala för att plugga och sen vidare till Stockholm. Mina föräldrar har alltid stöttat mig mycket men de har aldrig varit i de sammanhang där jag har varit så jag har fått hitta min egen väg och klara av olika utmaningar på vägen. Och det är jag stolt över att jag har klarat väldigt bra, liksom att jag har så många fina vänner och kollegor som gjort livet och arbetslivet så roligt. Jag är extremt stolt över uppdraget som jag har nu, att jag fick förtroendet att vara regeringens CDO och innan dess chef på SKR samt att jag blev invald som ledamot till IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien).

Jag har aldrig tänkt så mycket på hur min karriär ska utvecklas snarare hur jag utvecklas som människa, professionellt och motivationsmässigt. Jag försöker vara ärlig mot mig själv med vad jag känner engagemang i, vad jag ser att jag kan bidra inom och tycker är roligt – och då blir det ofta bra. För mig är dock utmaningen att jag tycker att väldig mycket är spännande och sådant som jag vill engagera mig i.”

 

Vad tror du krävs för att få fler unga kvinnor att intressera sig för tech?

”Jag tror att de måste få ta del av en delvis annan bild av vad det finns för olika typer av jobb och vad det finns för möjligheter att påverka olika saker genom att man är jobbar inom tech. Vi behöver förnya bilden av jobben och vem som jobbar i branschen, från datanörden till den som sitter på ett av vårt tids starkaste maktmedel, den som skapar innovationer och värde för företag, människor och världen.

Att jobba inom tech innebär enorma möjligheter. Man kan vara verksam inom alla branscher och där skapa fantastiska affärsmöjligheter och smarta lösningar. Man kan bidra till klimatanpassningen och lösa de stora hälsoutmaningar. Man kan ge människor helt nya möjligheter till upplevelser och förbättringar i sin vardag. För att nämna några av möjligheterna.”

 

Vem ser du som förebilder?

”Åh det finns så många! Både kvinnor och män. Jag tänker att jag här lyfter fram några av alla de fantastiska kvinnliga förebilder som finns och som jag faktiskt har äran att jobba tillsammans med i vår styrelse: Sofia Gerstenfeld, Helene Barnekow, Karin Schreil, Kaaren Hilsen, Pernilla Nissler och tidigare Frida Westerberg.

Sen också min fantastiska vän Petra Mobjer Ask som i samband med att vi blev påkörda av en rattfyllerist när vi var 14 år, blev totalförlamad och utan egen andning. Hennes sätt att tackla livets olika och ibland omöjliga utmaningar är något utöver det vanliga.

Men ärligt talat så är också mina arbetskamrater, vänner och familj – som jag har kontakt med på mer eller mindre daglig basis – viktiga förebilder för mig och de som i mångt och mycket inspirerar mig och gör mig bättre.”

 

Har du något bra tips till tjejer som har teknikdrömmar, men som kanske är lite tveksamma?

”Då tycker jag att man ska ta modet till sig och höra av sig till någon person eller något företag som man vet jobbar inom tech och bolla de tankar och frågor man har. Och man kan alltid höra av sig till oss på IT&Telekomföretagen.

Vi är dessutom många inom tech som brinner för att få fler tjejer till vår bransch och oss kan man ganska lätt nå t ex via LinkedIn för att få en bild av jobben och branschen. Det finns olika nätverk som man kan följa och få kontakter genom. Ett av dem är IT&Telekomföretagens förändringslednings- och mentorskapsprogram: Womentor.se