Amanda Malmqvist

 

 
”…mitt första gosedjur hette Einstein och jag var så fascinerad av artificiell intelligens att jag praoade hos en robotforskare i åttan.”
 
Amanda är medgrundare av Teknikkvinnor som driver Sveriges största karriärnätverk för kvinnor och ickebinära inom teknik, samt är jämställdhets- och inkluderingsexperter.

 
Vad är din uppgift på Teknikkvinnor? Och vad är ditt bästa minne från ditt arbete där?

”Jag är medgrundare och ansvarig för det operativa arbetet. T.ex. arbetar jag med affärsutveckling, att driva våra nätverk, hålla workshops och utbildningar och med försäljning.

En av de bästa sakerna är våra fantastiska medlemmar och ambassadörer! Jag blir ibland nästan rörd av hur mycket engagemang det finns – de startar upp olika initiativ och hjälper varandra i vår Facebookgrupp.

Dessutom är ett av de bästa minnena att vi för första gången höll en utbildning för chefer i teknikbranschen som vill jobba med jämställdhet och inkludering. Efter första träffen kom coronakrisen, men vi ställde om och körde resten av programmet digitalt, vilket blev jättelyckat!”

 
Hur har du upplevt jämställdheten genom din karriär?

”Jag är civilingenjör i industriell ekonomi. På det programmet är könsfördelningen relativt bra. Det första jag noterade var att det efter ett par år började skilja sig i representationen på olika kurser, t.ex. inom maskininlärning var det relativt få tjejer när jag pluggade. Även på mina jobb har det ofta varit fler män har haft tekniska roller medan kvinnor oftare jobbat med t.ex. affärsutveckling.

På Teknikkvinnor märker vi att även om fler kvinnor än män intresserar sig för jämställdhetsfrågan så finns ett stort intresse bland många inom teknikbranschen – kvinnor som män, nyexaminerade som VD:ar.”

 
Vad tror du krävs för att få fler unga kvinnor att intressera sig för tech?

”Jag tror mycket på förebilder och normer – att få fler att se sig själva i teknikbranschen och på ingenjörsutbildningarna, och att det ska ses som ett naturligt val.

Jag själv skulle kanske inte ha blivit ingenjör om jag inte haft en äldre vän som var det. Och att jag är ingenjör har säkerligen påverkat min lillasyster att söka tekniskt basår.”

 
Vad ser du som lockande med att jobba inom tech?

”Jag tycker teknik i sig är superspännande, och det har jag nog alltid gjort. Jag vet faktiskt inte en hur en motor fungerar, men mitt första gosedjur hette Einstein och jag var så fascinerad av artificiell intelligens att jag praoade hos en robotforskare i åttan.

Men även om man inte är så intresserad av tekniken i sig så är teknik en förutsättning för så många olika andra saker, det påverkar ju nästan allt! Oavsett om en intresserar sig för fotografi, klimatet, musik eller mode så finns tekniken där som något som driver dessa områden framåt. Så att jobba med teknik är att förstå mycket av det runt omkring oss och kunna påverka framtiden.”

 
Vad har du för förebilder?

”Den Teknikkvinna som kanske påverkar mig mest är min farmor, som var matte- och naturkunskapslärare. Det är från henne jag ärvt mitt intresse för matematik. Hon är 94 år nu och när hon var ung kvinna på landsbygden var det verkligen ovanligt att få den typen av utbildning som hon fick. Hon tog chansen och verkar ha varit väldigt orädd. Hon uppfostrade 4 barn nästan själv för att min farfar var sjuk – och hon fick tom sparken för att hon var gravid.”

 
Nämn en sak du har på din ”bucket list”, som du vill göra någon gång i livet!

”Någon gång i framtiden vill jag jobba med artificiell intelligens på något sätt, och kanske testa på att bo i Israel som min pojkvän kommer ifrån.”

Läs mer om Teknikkvinnor här!