Amanda Axelsson

 

 
”Varför jag tycker att det är så spännande är för att man kan göra vad som helst med teknik, det finns inga gränser.”
 
Amanda Axelsson är 20 år och pluggar teknisk fysik i Lund. Hon är en av grundarna till Girls in STEM, en organisation som arbetar för att stötta intresset av naturvetenskap och teknik hos tjejer.

 
Hur kom det sig att du fick upp intresset för matte- och teknikrelaterade ämnen? Har det alltid varit självklart för dig att hålla på med dessa?

”Att hålla på med matte och teknik har inte varit en självklarhet för mig förut, det tog faktiskt ganska lång tid innan jag insåg att det var det jag var intresserad av. Jag fick upp mitt stora intresse i gymnasiet, framförallt när vi började läsa mer fysik. Sedan hade jag turen att träffa kompisar som var intresserade, det var först då jag på riktigt vågade utforska mina intressen! Varför jag tycker att det är så spännande är för att man kan göra vad som helst med teknik, det finns inga gränser. För mig har mina vänner och förebilder varit jätteviktigt för att jag skulle våga utforska de här ämnena.”

 
Vad tror du behöver göras för att fler grymma tjejer ska få upp intresset för STEM?

”Som jag nämnde innan tror jag att förebilder är extremt viktigt. Om man inte ser någon som man kan associera med som håller på med matte och teknik så är chansen mycket mindre att man själv vågar testa det. Vi behöver fler kvinnliga förebilder, och även en större bredd av dessa, så att alla kan känna sig välkomna. Sedan tror jag även att ett sammanhang är otroligt viktigt, att känna samhörighet med andra som håller på med samma sak.”

 
Hur arbetar du för att inspirera fler tjejer till att intressera sig i STEM?

”Jag har själv en förening som jobbar med att främja intresset för STEM hos unga tjejer – ”Girls in STEM”. Där har jag jobbat aktivt i nästan 4 år med de här frågorna. Utöver det försöker jag alltid inspirera andra tjejer till att testa det jag själv gör genom att peppa, berätta och lära ut. Jag tycker att det är viktigt att folk får en rättvis och realistisk bild av vad STEM faktiskt är för något.”

 
Har du något tips till tjejer som funderar på att testa en utbildning inom naturvetenskap eller teknik?

”Gör det! Våga testa! Kanske är det för dig, kanske inte, men det är omöjligt att veta om man inte ger det en chans. Också: tro på dig själv! Gå inte in med inställningen att natur och teknik skulle vara för svårt för dig, för det är det inte. Det är precis som vilka andra ämnen som helst, svårt i början men riktigt kul när man börjar förstå. Gå in med ett öppet sinne och låt nyfikenheten styra, snarare än dina prestationer.”

 
Vem är din förebild och varför?

”Min största förebild är min mamma. Hon har alltid uppmuntrat mig att gå sin egen väg, och hon har själv gjort en karriär i en relativt mansdominerad bransch. Hon inspirerar mig varje dag till att testa nya gränser och kasta mig ut i det jag egentligen inte vet så mycket om. Jag tycker att alla borde inspireras av en sådan person!”
 

Läs vidare på Amandas blogg!