Alexandra Antgren

 

På bilden ovan syns Alexandra tillsammans med intervjuroboten Tengai!
 
”Vill vara med och förändra och lösa framtidens problem.”
 
Alexandra arbetar som utvecklare på Tengai, ett företag som utvecklar världens första sociala intervjurobot. Hon har i flera år varit aktiv i Pink Programming, en ideell förening som stöttar tjejer och icke-binära som vill lära sig programmera.

 
Hur hamnade du på industriell ekonomi?

”Jag har alltid gillat problemlösning och teknik och drogs därför till en civilingenjörsutbildning. Sedan valde jag just industriell ekonomi då jag ville få en bred teknisk bas tillsammans med en förståelse för affärssidan och hur de samverkar.”

 
Hur kom det sig att du började på Tengai, och vad var dina arbetsuppgifter där?

”Jag ville vara med och utveckla världens första sociala intervjurobot! Produkten bygger även på intressanta tekniker jag ville lära mig mer om och vem tackar nej till att ha en robot som kollega?
 
Min resa på Tengai började som robottestare och då det är en fysisk robot måste man testa att intervjua många olika människor, med olika beteenden. Min nuvarande roll är som utvecklare! Det innebär att jag programmerar nya saker, exempelvis att Tengai ska kunna prata och förstå flera språk än svenska. Så det är superspännande!”

 
Vad är din största karriärsdröm?

”Att jobba med något som bidrar till en positiv utveckling i samhället! Vill vara med och förändra och lösa framtidens problem.”

 
Nämn en sak du har på din “bucket list”, som du vill göra någon gång i livet!

”Springa ett maraton!”

 
Hur arbetar du för att vara en förebild för tjejer inom teknik och IT?

”Sedan 2016 har jag varit aktiv i Pink Programming – en ideell förening som vill skapa en inspirerande miljö där man kan lära sig att koda och bygga vidare på sina befintliga kunskaper. Vi anordnar bland annat läger och events där man kan få testa på allt ifrån att bygga egna spel, webbdesign och robotprogrammering. Jag har suttit i styrelsen i två år, varit projektledare för våra events i Malmö och även varit med och arrangerat våra sommar- och vinterläger! På våra läger och events försöker jag väcka nyfikenhet och ge tjejer och kvinnor ökat självförtroende inom programmering. Jag försöker skapa en kravlös och utforskande miljö där man vågar ställa frågor. Genom att stötta och berätta om min väg hoppas jag kunna inspirera och bidra till att vara en förebild för tjejer inom teknik och IT!”

 
Vad tror du krävs för att få fler unga kvinnor att intressera sig för tech?

”Att nyfikenhet väcks och att man blir uppmärksammad på allt teknik kan användas till och vad man kan skapa. Tech är för alla! Det handlar om att få testa på och utforska möjligheterna som finns och att få verkliga förebilder. Det finns många olika bra nätverk och initiativ som jobbar för detta, som Hello World! och Pink Programming.”

Läs mer om Pink Programming här!