Vi tänder framtidens digitala stjärnor

Alla är välkomna! Nybörjare eller avancerad, kille, tjej eller icke-binär, vem du än är eller var du kommer ifrån. Vi verkar aktivt för att öppna dörren till STEAM* för fler. Vi gör digitalt skapande tillgängligt för alla, oavsett bakgrund och förutsättningar.

*science, technology, engineering, arts & mathematics

Varför vi finns

Sverige är idag en ledande nation i den digitala utvecklingen. Internationella tungviktare som Skype, Spotify och Klarna är sprungna ur den digitala revolutionen och idag är programmerare det vanligaste yrket i Stockholms län. Behovet växer så snabbt att ett kompetensunderskott på 70 000 personer förväntas finnas i IT-sektorn redan år 2022, enligt en rapport från IT&Telekomföretagen*.

Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen gör digital inkludering och tillgång till digital kompetens till en demokratifråga. Förutom att vi behöver bli fler med digital kompetens för att möta kompetensbehovet, är det lika viktigt att de som är med och skapar våra digitala världar och framtidens teknologi är en spegelbild av de som sedan kommer använda och påverkas av den.

Så är det inte idag. Om vi tittar på utvecklare, så identifierar endast var femte programmerare i Sverige sig som kvinna. Och chansen att barn och ungdomar vars föräldrar inte är akademiker ska utbilda sig till ingenjörer är dessvärre väldigt liten – mindre än 30% av dagens ingenjörsstudenter har en icke-akademisk bakgrund!

Nyckeln till att ändra detta är att fokusera på att väcka och ta tillvara på intresset för teknik, IT och naturvetenskap redan i unga år. Inte bara skolan, utan fritiden spelar också en avgörande roll för att stimulera intresset för teknik, kombinationen har visat sig vara viktig.

Vi vill att Hello World! ska vara en plattform för barn och unga att utforska STEAM på ett lustfullt och inspirerande sätt och där de kan fortsätta att utvecklas i ett socialt sammanhang. Tillsammans med andra intresserade företag, organisationer och individer kan vi gemensamt bidra till att motivera och inspirera alla unga som kommer att driva Sveriges digitala utveckling och konkurrenskraft i framtiden.

* IT-kompetensbristen – en rapport om den svenska digitala sektorns behov av spetskompetens

Till 2023 ska vi tända minst 20 000 digitala stjärnor

Häng med på resan

Som medlem

Vi är en ideell förening där det är gratis att bli medlem. Bli medlem idag, och delta i vår verksamhet imorgon! Det är självklart gratis att bli medlem. Bli medlem här.

Som partner

Var med och möjliggör för fler barn och unga att utforska STEAM, och bidra till Sveriges kompetensförsörjning. Som partner kan du stötta finansiellt, pro bono och via andra engagemang. Läs mer om att bli partner här.

Som ledare

Inspirera och dela med dig av din kunskap. Läs mer om att bli ledare här.

Håll dig uppdaterad!

Vill du hänga med i vad som händer inom Hello World!? Följ oss i sociala medier (Instagram, LinkedIn och Facebook) eller Skriv upp dig till vårt Nyhetsbrev!

Om Hello World!

Hello World! är en allmännyttig ideell förening som grundades 2015.

Våra stadgar

Organisation

Verksamheten leds sedan 2019 av Generalsekreterare Maria Arneng. Maria har en bakgrund från näringslivet och kommer senast från Läxhjälpen där hon under 10 år mycket framgångsrikt byggt upp organisationen från starten.

Kansliet består förutom Maria idag av Maisa Ek, Mikaela Wennerkvist (föräldraledig), Sara Danielsson, Julia Söderberg , Mahdi Akbari, Sanna Horn och Arash Sajadi. Kontaktuppgifter till alla i Coreteam finns här.

En viktig del av vår organisation är våra Ledare! Studenter inom data/IT och pedagogik som utvecklar våra studios och inspirerar och tar hand om våra deltagare under såväl läger som meetups.

Till vår hjälp har vi professionell hjälp från från Cybercom (web), Roschier (juridik) samt vår revisor Mattias Johansson och hans team på KPMG.

Vi har också stor hjälp av engagerade medarbetare hos våra Hello World! Partners.

Styrelse

Ergin Özdemir, styrelseordförande Hello World!, social entreprenör, föreläsare
Niklas Flyborg, VD, Cybercom
Sofia Gerstenfeld, VD, Visma Enterprise
Maria Guggenberger, Head of CSR & Sustainability, ATG
Lars Kullberg, Försäljnings- och marknadschef, Capgemini
Jakob Lagander, VD, 3 Step IT
Sofie Borck Janeheim, Technical Specialist, Microsoft
Elin Östblom, Kommunikatör, Teknikföretagen
Krister Svensson, Försäljningschef, SJ
Anna-Clara Söderbaum, VD, Omegapoint
Stephanie Flodén,  Global Employer Brand Manager, King
Johan Schiptjenko, evangelist

Partners

Hello World!s Founding Partner är Teknikföretagen. Utöver Teknikföretagen har vi en mängd Partners från näringslivet och stiftelser. Läs mer om våra partners här.

Bakgrund

Hello World! grundades i maj 2015 av Ulrika Dellby och Dag Wolters.

När deras son David, då 12 år, började intressera sig för programmering upptäckte Ulrika och Dag, till sin stora förvåning, att det fanns mycket begränsat med möjligheter att utveckla detta intresse tillsammans med andra på fritiden. Detta trots att denna kompetens kommer bli viktigare och viktigare framöver i vårt samhälle.

De bestämde sig för att göra något åt saken och upptäckte till sin stora glädje var de inte ensamma om att tycka att detta är en viktig fråga för Sverige och för våra barn och unga. På kort tid lyckades de mobilisera näringslivet att vilja vara med på resan, därefter även engagerade studenter som inspiratörer och inte minst de första grupperna av barn och unga från hela Sverige som under sommaren 2016 fick utforska världen av digitalt skapande tillsammans på Hello World!s första sommarläger.