Vi tänder framtidens digitala stjärnor

Alla är välkomna! Nybörjare eller avancerad, kille, tjej eller icke-binär, vem du än är eller var du kommer ifrån. Vi verkar aktivt för att öppna dörren till STEAM* för fler. Vi gör digitalt skapande tillgängligt för alla, oavsett bakgrund och förutsättningar.

*science, technology, engineering, arts & mathematics

Varför vi finns

Vi tror starkt på att många av utmaningarna som mänskligheten och planeten står inför kan lösas med kunskap inom teknik och naturvetenskap mixat med en stor dos innovation och kreativitet. För att vara innovativa och kreativa behöver vi vara många och komma från olika bakgrunder med olika idéer och perspektiv.

Idag är vi för få. I Sverige kan vi vara stolta över hur många stora internationella företag vi har som springer ur digital utvecklingen och innovationskraft. Våra företag kämpar med att få den kompetens de behöver. Behovet växer så snabbt att 70 000 personer förväntas saknas inom i IT-sektorn redan år 2022, enligt en rapport från IT&Telekomföretagen*.

Mångfalden inom IT- och tekniksektorn är för dålig. Om vi tittar på utvecklare, så identifierar endast var femte programmerare i Sverige sig som kvinna. Och om vi ser på dagens ingenjörsstudenter så kommer mindre än 30% från icke-akademiska hem. Vi ser det som en demokratifråga att de som är med och skapar våra digitala världar och framtidens teknologi är en spegelbild av de som sedan kommer använda och påverkas av den.

Vi vill öppna dörren till världen av digitalt skapande, teknik, naturvetenskap och innovation för nya barn och unga. Eftersom behoven av kompetens och nya idéer och perspektiv inom dessa områden är så stora, är också möjligheterna för de som får dörren dit öppnad enorma. Där kan man utifrån sina intressen utvecklas och få göra sin grej.

Hello World! är en plattform för barn och unga att utforska STEAM på ett lustfyllt och inspirerande sätt och där de kan fortsätta att utvecklas i ett socialt sammanhang. Tillsammans med andra företag, organisationer och individer kan vi gemensamt skapa förutsättningar för våra barn och unga att driva och vara en del av framtidens digital utveckling och innovation.

* IT-kompetensbristen – en rapport om den svenska digitala sektorns behov av spetskompetens

Teknikföretagen ❤️ Hello World!

Teknikföretagen är vår Founding Partner, och i denna video berättar Maria Rosendahl från Teknikföretagen varför de väljer att stötta oss.

Häng med på resan

Som medlem

▶︎ Vi är en ideell förening där det är gratis att bli medlem. Bli medlem idag, och delta i vår verksamhet imorgon! Det är självklart gratis att bli medlem. Bli medlem här.

Som partner

▶︎Var med och möjliggör för fler barn och unga att utforska STEAM, och bidra till Sveriges kompetensförsörjning. Som partner kan du stötta finansiellt, pro bono och via andra engagemang. Läs mer om att bli partner här.

Som ledare

▶︎Inspirera och dela med dig av din kunskap. Läs mer om att bli ledare här.

Håll dig uppdaterad!

LinkedIn
Facebook
Instagram

🚀 Få vårt nyhetsbrev

Organisation

Hello World! är en allmännyttig ideell förening som grundades 2015.

Våra stadgar

Organisation

Verksamheten leds sedan 2019 av Generalsekreterare Maria Arneng. Maria har en bakgrund från näringslivet och kommer senast från Läxhjälpen där hon under 10 år mycket framgångsrikt byggt upp organisationen från starten.

Kansliet består förutom Maria idag av Maisa Ek, Mikaela Wennerkvist, Sara Danielsson, Julia Söderberg , Mahdi Akbari, Karin Hallström och Malin Roberg Halldinger. Kontaktuppgifter till alla i Coreteam finns här.

En viktig del av vår organisation är våra Ledare! Studenter inom data/IT och pedagogik som utvecklar våra studios och inspirerar och tar hand om våra deltagare under såväl läger som meetups.

Till vår hjälp har vi professionell hjälp från från Cybercom (web), Roschier (juridik) samt vår revisor Mattias Johansson och hans team på KPMG.

Vi har också stor hjälp av engagerade medarbetare hos våra Hello World! Partners.

Styrelse

Ergin Özdemir (styrelseordförande), social entreprenör & föreläsare
Niklas Flyborg, VD, Cybercom
Sofia Gerstenfeld, VD, Visma Enterprise
Maria Guggenberger, Head of CSR & Sustainability, ATG
Lars Kullberg, Försäljnings- och marknadschef, Capgemini
Jakob Lagander, VD, 3 Step IT
Sofie Borck Janeheim, Technical Specialist, Microsoft
Elin Östblom, Kommunikatör, Teknikföretagen
Krister Svensson, Försäljningschef, SJ
Anna-Clara Söderbaum, VD, Omegapoint
Stephanie Flodén,  Global Employer Brand Manager, King
Johan Schiptjenko, evangelist

Partners

Hello World!s Founding Partner är Teknikföretagen. Utöver Teknikföretagen har vi en mängd Partners från näringslivet och stiftelser. Läs mer om våra partners här.

Hur allt började

Hello World! grundades i maj 2015 av Ulrika Dellby och Dag Wolters.

När deras son David, då 12 år, började intressera sig för programmering upptäckte Ulrika och Dag, till sin stora förvåning, att det fanns mycket begränsat med möjligheter att utveckla detta intresse tillsammans med andra på fritiden. Detta trots att denna kompetens kommer bli viktigare och viktigare framöver i vårt samhälle.

De bestämde sig för att göra något åt saken! De upptäckte snabbt att de inte var ensamma om att tycka att detta var en viktig fråga för våra barn och unga och för Sverige. På kort tid mobiliserade de näringslivet att vara med på resan, engagerade studenter som inspiratörer och nådde ut till första grupperna av barn och unga från hela Sverige som under sommaren 2016 fick utforska världen av digitalt skapande tillsammans på Hello World!s första sommarläger.

Ulrika och Dag drev sedan föreningen operativt under några år, för att sedan fokusera mer på styrelsearbetet och finansiering. I april 2021 lämnade Ulrika över ordförandeklubban till vår nye ordförande Ergin Özdemir.