Meetupspår

Våra studios och meetupspår

Inom varje Studio finns ett antal lektioner där man får lära sig grunderna. Här nedanför finns en tabell med alla våra olika studios och meetupspår. Är du osäker på vilket spår som passar dig kan du ta hjälp av vår meetupkarta.

Tanken är att man går varje lektion en eller flera gånger, till dess att man känner att man förstått och kan innehållet. Repetition är bara bra! Därefter går man vidare till nästa lektion inom studion för att till slut gå många gånger i studions ”Slutstation” Scratchprojekt, Webbprojekt o.s.v.där man jobbar mer självständigt med uppgifter från Hello World!s uppgiftsbank eller med egna projekt kopplade till studion. När man känner sig färdig med ett område kan man gå vidare och upptäcka en ny form av digitalt skapande i en annan studio. Kolla förkunskapskrav och åldersrekommendation i tabellen innan du anmäler!

Eget projekt är för dig som jobbar självständigt med ditt projekt och som vill komma och träffa andra med samma intressen och få hjälp av våra ledare eller av varandra. Du är välkommen hit med vilka projekt som helst inom digitalt skapande – till skillnad från spåren ”Studioprojekt” kan vi inte garantera att våra ledare har kompetens inom just ditt projekts område. Men vi bidrar oavsett med allmänt stöd och en rolig miljö!

Utöver våra ordinarie meetupspår har vi ibland workshops som meetupvärden eller Hello World! står för:

NY 3D-studio på meetup: 3D Blender steg 1: 28/4, 3D Blender steg 2: 5/5 och 3D Blender steg 3: 12/5 (fr 12 år) (Stockholm) 

3D-modellering: Lär dig modellera och animera i 3D med programmet Blender. Skapa karraktärer och miljöer till datorspel och lär dig grunderna i hur man gör en animerad film.

I 3D-studion får du som är intresserad av design och form möjlighet att testa på att modellera i 3D. Du kommer att få en introduktion av Blender som är en programvara för att skapa 3D-grafik. Blender används såväl i film och TV-sammanhang, som av datorspeldesigners och arkitekter. 3D-studio passar dig som är kreativ och gillar visuellt skapande. Du behöver inte ha några tidigare erfarenheter för att gå 3D Blender steg 1! Från 12 år.

 

Studio V: AI-workshop 28/4 (fr 12 år) (Stockholm) 

AI står för Artificiell Intelligens och har uppmärksammats en del i media senaste åren. Men vad betyder det egentligen? På workshoppen utforskar vi vad AI är för något, vad AI kan göra idag och funderar över hur några olika AI kan fungera. Vi testar även att skriva en bot till Snake och tävlar mot varandra. Alltså skriver vi kod för hur ormen ska röra sig, så att den spelar själv. Spårpasset är ett smakprov inför sommarens nya spår: Studio V. Förkunskaper: Du ska ha gått ett eller flera av textspråksspåren (Spelstudio/Unity 3D, Defold, Python, Lua/Spel by King). Vara bekväm med att röra dig på en dator, ha förståelse för grundläggande begrepp och kunna programmera enklare program. 

För att kolla om du har vad som krävs så testa om du kan få 6/10 poäng i detta quiz! (Info om programvara, om du tar med egen dator, meddelas när det närmar sig). Se spåret nedan för kul uppföljning efter detta spår.

 

Studio V Test – fortsättningsspår 12/5 (fr 12 år) (Stockholm) 

Har du gått klart något av våra textbaserade spår och känner dig redo för fler utmaningar? Eller kanske är du bara grym på programmering och vet inte riktigt vad nästa steg är? Då kommer denna workshop vara något för dig! Här så ska vi fortsätta med programmeringstänket och testa på nya och mer utmanande saker. Vi kommer att stöta på nya begrepp så som rekursion, listor och sortering, och dessutom prova den häftiga albot för att kunna se när vår kod körs! Spårpasset är ett smakprov inför sommarens nya spår: Studio V. Förkunskaper: Du ska ha gått ett eller flera av textspråksspåren (Spelstudio/Unity 3D, Defold, Python, Lua/Spel by King). Vara bekväm med att röra dig på en dator, ha förståelse för grundläggande begrepp och kunna programmera enklare program. Programvara: du behöver något program att skriva kod i för det språk du föredrar.

 

Föräldrar

När vi har möjlighet, erbjuder vi föräldrar att köpa egen biljett och vara med på den första lektionen i Scratch eller Python tillsammans med sina barn. I övriga spår har vi enbart plats för barnen/ungdomarna, och av säkerhetsskäl tillåter vi heller inte vuxna i lokalerna. Du lämnar alltså av ditt barn hos oss innan kl. 13:00 och hämtar sedan upp ditt barn igen strax efter klockan 16:00.

 

StudioBeskrivningMeetupspårFörkunskaperProgramvara
scratch-130x130Scratch- Blockprogrammering för nybörjare
Läs mer här!
Scratch steg 1IngaProgramvara Scratch
Scratch steg 2Scratch steg 1
Scratch steg 3Scratch steg 2
ScratchprojektScratch steg 3 eller Scratchstudio på läger
skapar-130x1303D-CAD – för nybörjare
Läs mer här!
CADIngaProgramvara CAD
Codebug – mikrokontroller för nybörjare
Läs mer här!
CodebugScratch steg 2Programvara Codebug
Arduino - mikrokontroller för nybörjare (från 12 år)
Läs mer här!
Arduino steg 1Scratch steg 2Programvara Arduino
Arduino steg 2Arduino 1steg eller Skaparstudio på läger
webb-130x130Webbdesign – för nybörjare som vill testa på webbdesign och webbutvecklingWebb steg 1IngaInfo och programvara Webb
Webb steg 2Webb steg 1
Webb steg 3Webb steg 2
WebbprojektWebb steg 3 eller Webbstudio på läger
3d-130x1303D-modellering i Blender – för nybörjare (från 12 år).
Läs mer här!
3D Blender steg 1 IngaProgramvara 3D Blender
3D Blender steg 23D Blender steg 1
3D Blender steg 33D Blender steg 2
3D Blenderprojekt3D Blender steg 3 eller 3D Blender-studio på läger
python-130x130Python – textbaserad programmering där vi utforskar grunderna i att programmera. Det går att göra det mesta i Python, bara fantasin sätter gränser!
(från 10 år).
Python steg 1IngaProgramvara Python

Mer information om spåret
Python steg 2Python steg 1
Python steg 3Python steg 2
Python steg 4Python steg 3
PythonprojektPython steg 3 eller Pythonstudio på läger
Lua/Minecraft - utforska och prova på textbaserad programmering i språket Lua i det populära spelet Minecraft. För dig som aldrig testat programmering tidigare (från 10 år). Lua/Minecraft steg 1IngaProgramvara Lua/Minecraft

Guide - hur flytta värld
Lua/Minecraft steg 2Lua/Minecraft steg 1
Lua/Minecraft steg 3Lua/Minecraft steg 2
Lua/MinecraftprojektLua/Minecraft steg 3 eller Minecraftstudio på läger
Defold/Spel by King – 2D-spelutveckling i spelmotorn Defold som bland annat använts för att ta fram det omåttligt populära CandyCrush! I Defold används programmeringsspråket Lua. För dig som redan kan grunderna i textbaserad programmering (från 12 år). Defold/Spel by King steg 1Grundkunskaper i textbaserad programmering tex genom Hello World!s webbaserade Pythonkurs, Python 3 eller Lua/Minecraft 3Programvara Defold/Spel by King
Defold/Spel by King steg 2Defold/Spel by King steg 1
Defold/Spel by King steg 3Defold/Spel by King steg 2
Defold/Spel by King-projektDefold/Spel by King steg 3
Spel Unity3D – spelutveckling i spelmotorn Unity. I Unity används programmeringsspråket C#. För dig som redan kan grunderna i textbaserad programmering (från 12 år).
Läs mer här!
Spel Unity3D steg 1Grundkunskaper i textbaserad programmering tex genom Hello World!s webbaserade Pythonkurs, Python 3 eller Lua/Minecraft 3Programvara Spel Unity3D
Spel Unity3D steg 2Spel Unity3D steg 1
Spel Unity3D steg 3Spel Unity3D steg 2
Spel Unity3D-projektSpel Unity3D steg 3 eller Spelstudio Unity 3D på läger
Matteverkstad - utforska användningsområden för matematik med hjälp av datorer (från 12 år).Matteverkstad 1IngaIngen programvara
Matteverkstad 2Inga
Matteverkstad 3Inga
Eget ProjektEget Projekt – för dig som kommit en bit eller redan är avancerad. Jobba med egna projekt inom valfritt område och språk. Har du inget eget projekt får du hjälp att hitta projekt från Hello World!s uppgiftsbank från någon av våra studios.Coachning – få hjälp att komma igång eller vidare med ditt projektIngen programvara