Intervju med Åsa Bredin (King)

”Jag tror det är väldigt bra att låta barn prova på de olika delarna i programmering”

 

Åsa Bredin är idag FVP Technology på speljätten King men resan dit var inte självklar. Hello World! fick chansen att fråga henne om vad som fick henne intresserad av programmering och vad hon har får råd för unga tjejer som precis börjar sin digitala resa. Vi började med att fråga vad FVP Technology egentligen betyder och hur hon hamnat där hon är idag.

 

”FVP Technology betyder att jag är ansvarig för spelplattformen som alla våra spel körs på. Det var faktiskt lite av ett bananskal att jag började läsa programmering och datalogi. Jag började med att läsa kemi på Lunds Tekniska Högskola men insåg att det var helt fel och kände att jag måste göra något annat. Då bestämde jag mig för att testa att läsa programmering och insåg att det var jätteroligt.” säger Åsa. ”Det var innan hela IT-bubblan, människor anställdes till höger och vänster innan de var klara, men jag valde att göra mitt exjobb på Oracle och efter det fick jag anställning hos dem som konsult i Stockholm som Java-utvecklare. De första fem åren efter examen jobbade jag som programmerare på heltid, därefter blev det projektledning och olika chefsroller.”

 

Hur har du upplevt balansen mellan män och kvinnor i branschen?

”När jag pluggade var jag många gånger ensam tjej i klassen. I början av utbildningen var vi kanske några fler, men efter hand blev det färre och färre. Där jag började jobba sedan var vi däremot ganska många tjejer som började samtidigt, av de kanske tio som började samtidigt var vi nog 50/50.”

 

Tror du att det håller på att förändras även i högskolor?

”Av de siffror som jag har sett går det lite, lite uppåt, men det är inte jättemycket. Jag tror att det drivs mycket att vilka intressen man har innan. Och en av anledningarna till varför King sponsrar Hello World! är för att vi vill bygga upp en medvetenhet redan från tidig ålder där man får testa på vad man är intresserad av. Teknik, och även utveckling, är jättebrett. Bara hos oss skiljer sig spelutveckling från att jobba med plattformen. Får man testa på tidigt vad det är man gillar så tror jag antalet kvinnor på utbildningarna kommer öka.”

 

Hur såg det ut för dig? Hur uppstod ditt intresse för programmering?

”Det var just det där bananskalet in på programmeringskursen på universitetet bara för att göra något annat och så var det jätteroligt! Jag gillar problemlösningen i det. Det var första gången jag kom i kontakt med programmering, faktiskt. Eller ja, när jag var jätteliten hade jag en ABC 80 som man skrev in program man fick i ett brev hem och så skrev den någon text över hela skärmen. Ungefär på den nivån. Det var inte som att man kände ’Ja, det här vill jag jobba med!’”, skrattar Åsa. ”Mina barn sitter hemma och programmerar fastän de bara är elva år gamla, det finns en helt annan tillgänglighet idag, tack vare olika initiativ från företag och organisationer.”

 

Vad har du för tips till tjejer som har programmeringsdrömmar men kanske är lite tveksamma?

”Testa en kurs, prova på det en kväll eller gå ett läger på sommaren! Jag tror det är väldigt bra att låta barn prova på de olika delarna i programmering för att se vad man gillar. Gillar man det grafiska eller är det logiken som lockar? Det viktiga är att fånga upp vad som intresserar just dem!”

 

Vi behöver fler digitala stjärnor som Åsa Bredin! Tack vare våra Hello World! Partners kan vi se till att fler barn och ungdomar får prova på digitalt skapande och upptäcka just den del av det som intresserar dem.