Pilotläger på Gålö 2016

Sommarens häftigaste läger för dig som är 12-16 år och som vill varva traditionella sommaraktiviteter med att upptäcka och utvecklas inom olika former av digitalt skapande gick av stapeln på Gålö under 6 veckor i juni och juli 2016!

Knappt 300 testpiloter fick möjlighet att vara med om detta unika läger som kommer lägga grunden för många framtida Hello World! läger! Totalbetyget från deltagarna var hela 4,4 (skala 1-5) och tjejer/killar, nybörjare/erfarna, deltagare i olika lägerspår var i princip alla lika nöjda.

Pilotlägret som var helt fullbokat hade plats för 48 barn och ungdomar varje vecka under totalt 6 veckor. Det var tyvärr många som inte fick plats i sommar, men misströsta inte. Vi kommer att ordna fler läger och redan nästa sommar utökar vi sommarlägret med ännu fler platser.

Lägret var egentligen precis som ett traditionellt, svenskt kollo där man bor, busar och träffar nya kompisar och har en härlig tid tillsammans. MEN man fick dessutom en massa tid varje dag då man fick ägna sig åt att upptäcka eller utvecklas inom digitalt skapande.

Deltagarna fick skapa 3D-modeller som de sedan skrev ut på en 3D-printer, programmera robotar, hitta på och koda en klurig app, skapa simuleringar i 3D med hjälp av Unity, och ta fram nya spel med Kings spelmotor Defold.

Våra ledare var tjejer och killar – lika många av varje! –  som pluggar IT/programmering på universitet/högskola och som brinner för att få fler att upptäcka allt häftigt man kan göra inom digitalt skapande. Aktiviteter och upplägg för allt som inte hade med det digitala att göra byggde på Barnens Ös beprövade koncept.

 

Vem kunde söka till Hello World! pilotläger?

Alla barn och ungdomar mellan 12 – 16 år i hela Sverige hade möjlighet att söka! För de som reste från annan ort än Stockholm, vilket var drygt 50 deltagare, bjöd SJ på tågresan.

Cirka hälften av lägerplatserna gick till tjejer (46%) och resten av platserna till killar.

 

När och hur länge var man på läger?

Man fick välja om man ville vara på läger i en eller flera veckor under de totalt sex veckor som pilotlägret pågick. En veckas lägervistelse var lika med sex dagar med gemensam avfärd från Cityterminalen på söndag eftermiddag och hemfärd fredag eftermiddag. För de som valde att vara med under flera veckor i rad fanns möjlighet att stanna kvar över helgen på ”helgkollo”.

 

Boende och mat

Gålögården ligger på halvön Gålö i Stockholms södra skärgård ca 40 minuter från Stockholm med bil. Stora gräsytor, skog, lägereld, hästhagar och brygga med kanoter finns in på knuten och 10 minuters promenad bort ligger en sandstrand.

Deltagarna bodde i enkla fyrbäddsrum fördelade på två hus, Sörgården och Norrgården. Varje rum hade egen dusch och toalett. I varje hus sov också både en ”hustomte” som var jour och flera lägerledare.

Varje dag serverades frukost, lunch och middag samt frukt och kvällsmål. Alla måltiderna lagades av våra kockar i kolloköket, och precis som på vanliga kollon fick man vara med och hjälpa till med lite av varje.

 

Lägerinfo Gålö

Lägerspår

Under pilotlägret sommaren 2016 hade vi fem olika lägerspår. Lägerspåren var fokuserade på olika former av digitalt skapande och anpassade för olika kunskapsnivåer. Utbildningstiden i lägerspåren var ca 25 timmar per vecka.

Man jobbade i sitt lägerspår under en eller två veckor. Varje ledare guidade 6-8 deltagare genom spåret, anpassade upplägget efter deltagarnas kunskapsnivå och hjälpte dem att utveckla egna projekt. Sista dagen fick alla möjlighet att visa upp sina projekt för varandra.

Vad kostade det att åka på läger?

Vår vision är att göra digitalt skapande tillgängligt för alla. Tack vare stöd från våra Hello World! Partners kunde vi erbjuda lägeravgifter som gjorde att alla hade råd att åka på läger. För pilotlägret såg avgifterna ut så här:

Lägeravgifterna är beroende av hushållets sammanlagda inkomst före skatt och varierade därför från lägsta avgift på endast 50 kr/dag (vid hushållsinkomst under 10 000 kr/månad) till som högst 1 150 kr/dag (vid hushållsinkomst högre än 100 000 kr/månad). För hushållsinkomster upp till 50 000 kr/månad tog vi ut samma avgifter som Stockholms stad gjorde i sin kolloverksamhet.

För att få betala en lägre lägeravgift fick man uppge sin hushållsinkomst före skatt i samband med lägeranmälan.

Hela 67% av deltagarna fick reducerad lägeravgift.

[table “1” not found /]