Här hittar du all information du behöver för HELLO WORLD SOMMARLÄGER SYD 2021

Hej!

Vad kul det ska bli att ha med dig på vårt sommarläger på PLATS! Tillsammans ska vi göra din lägervecka till något du sent kommer att glömma. För att lägret ska bli så lyckat som möjligt, vill vi att du noga läser igenom nedanstående information tillsammans med din vårdnadshavare.


Lägertelefon: 999 999 99 99

Någon folkhögskola, adress, ort

Checklista inför läger

På denna sida finns mycket viktig information så det är viktigt att inte missa något. Här är en checklista som kan användas för att se till att man inte missar något man behöver göra innan lägret

Öppna checklista

Uppdatera Lägerinformation

Innan lägret är det viktigt att vårdnadshavare loggar in på Mina sidor/Mina bokningar och klickar på lägerbokning.
Gå igenom all information och se till att den är komplett. Extra viktigt är det att information om t.ex. simkunskaper, kostallergier och önskemål om rums/gruppkompis stämmer. Den info som är inskriven fyra dagar innan lägertstart är den vi använder. Därefter kan endast information om utcheckning ändras via Mina Bokningar.

Se till att du som vårdnadshavare har ett konto med kontaktuppgifter på HelloWorld.se

Vi skickar all info inför lägret till den/de vårdnadshavare som har ett sådant konto.

+ Läs mer

Saknar en vårdnadshavare konto hos oss föreslår vi att ni skapar ett konto på https://helloworld.se/registrera/ och att den vårdnadshavare som lagt upp barnets konto och ansvarar för personuppgifterna mailar till info@helloworld.se och godkänner att barnets konto kopplas ihop med det nya kontot.
Se till att kontaktuppgifterna är aktuella. I bokningen på Mina sidor/Mina bokningar finns också möjlighet att ange kontaktuppgifter till ytterligare någon person som vi kan kontakta under lägret vid behov.

Gör ett eget konto för deltagaren på helloworld.se

På spårpassen kommer vi att använda material som ligger under våra kurssidor på helloworld.se. För att kunna komma åt dem så behöver du vara inloggad på ditt eget konto på vår hemsida.

+ Läs mer

För att kunna logga in så behöver du ha ditt användarnamn och ett eget lösenord. Din vårdnadshavare behöver därför innan lägret gå in på Mina Sidor/Mina Barn på Hello World!s hemsida och skapa ett lösenord åt dig. Användarnamn är antingen ditt “förnamnefternamn” eller den mailadress som finns inlagd på kontot.

Tips! Skriv ned ditt användarnamn och lösenord som en anteckning i mobilen (eller på en papperslapp!) och ta med dig till det första spårpasset på lägret.

Vad ska man ta med sig?

Här finns en packlista som innehåller allting man behöver ta med sig till lägret.

Packlista

 

Datorer och möjlighet att spara dina projekt

Under lägret får alla deltagare tillgång till dator och annan utrustning som behövs i lägerspåren. Vill du ta med dig din egen dator, padda, spelkonsol etc, får du självklart göra det, men helt på egen risk. För att sedan spara ned arbete och ta med hem, behövs molntjänst eller USB-minne.

+ Läs mer

Vi har inga möjligheter att låsa in medtagen utrustning och vår försäkring täcker inte eventuell stöld eller skadegörelse. Du måste kunna hantera din dator helt själv och inneha ett administratörskonto på datorn om undervisningen skulle kräva att du behöver installera något program under lägret. Tar du med egen dator är det ditt och dina föräldrars ansvar att se till att du har laddat ner rätt program för att du ska kunna delta i undervisningen.
Obs. Använder du dig av en lånedator behöver du för att kunna spara dina projekt när veckan är slut ha tillgång till en molntjänst (tex Google Drive om du har en gmail-adress) som du kan logga in på själv eller så behöver du ha med dig ett USB-minne!

Hörlurar och telefoner

Vi vill att alla tar med sig egna hörlurar (av hygieniska skäl). Hörlurar kan användas i undervisningen för att kolla på videos eller om du t.ex. lägger till ljudeffekter i ett spel.
Du får såklart ta med din telefon till lägret men om och när din ledare ber dig lägga undan telefonen är det det som gäller!

Godis och fickpengar

Man behöver inte ta med några fickpengar till lägret och får inte ta med godis eller annat ätbart utan särksilld överrenskommelse på grund av allergier.

Läkemedel

Om en lägerdeltagare behöver hjälp med nödvändiga läkemedel under lägret är det viktigt att ni följer de instruktioner vi har

+ Läs mer om läkemedel på lägret

Som lägerarrangör har vi inte hälso- och sjukvårdsansvar. Som vårdnadshavare har ni dock möjlighet att överlåta ert eget ansvar för egenvårdsåtgärder till våra lägerledare. Detta omfattar i så fall hantering av nödvändiga läkemedel som vid ankomst överlämnas till lägerledarna som ser till att de tas enligt vårdnadshavarens instruktioner. All läkemedelshantering dokumenteras av lägerledarna löpande under lägret.All info om eventuella läkemedel som ni lämnar in och önskar att lägerledarna tar ansvar för fylls i på Mina sidor/mina bokningar minst 5 dagar före lägerstart. Läkemedlen skall vara märkta med ditt namn och läggas i en genomskinlig påse tillsammans med tydliga instruktioner om vad den är avsedd för samt när och hur läkemedlen skall tas (samma info som skrivs in på Mina sidor/Mina bokningar). Vid omfattande medicinering skall även ifylld doseringsask skickas med. Inhalatorer och allergimediciner som krävs för akuta tillstånd skall skickas med i dubbel uppsättning (en till barnet och en till lägerledarna så att medicinen alltid finns till hands). Eventuella injektioner måste barnet själv kunna administrera under överinseende av en lägerledare.

OBS! Mediciner som lägerdeltagarna tar eget ansvar för (som inte överlämnas till lägerledarna) ska inte skrivas in och dessa kan ledarna inte ta något ansvar för.

Ta sig till lägret

Hello World! Camp Syd håller till på en-trevlig Folkhögskola, adress. Det är viktigt att du kommer till lägret i god tid(se tider i nästa del)! Om Du inte får skjuts ut till lägret, tar det ca x minuter med buss busslinje från centrala Malmö/Lund?. Du ska hoppa av vid busshållplats busshållplats. Använd gärna reseplaneraren 

Resor med SJ till och från X och lägret

Om dina vårdnadshavare har kryssat i att ni behöver SJ-tågbiljett för att resa till och från Stockholm när lägerveckan börjar och slutar så kommer vi att boka tågbiljetter för er som passar lägrets tider.

+ Läs mer

Biljetter mailas separat när det närmar sig, var inte oroliga – vi kommer att ta kontakt med er inför detta! Väl framme på tågstationen i Stad kommer våra ledare att möta er vid tåget och ni kommer gemensamt att ta er ut till lägerplatsen. Det är viktigt att ni inte lämnar tågperrongen förrän ni är med vår ledare. Våra ledare har blåa Hello World! T-shirts/jackor på sig så att de är lätta att se. Det är också viktigt att ni har igång era mobiltelefoner så att vi kan kontakta er!

Besök på lägret

Eftersom vi kommer vara många lägerdeltagare varje vecka har vi inte möjlighet att ta emot besök av föräldrar under veckan utöver de som jobbar som volontärer eller är med som stödresurs för sitt barn. Alla föräldrar, släktingar och vänner är dock mycket välkomna på lägrets avslutningsmässa på lägrets sista dag – se särskild inbjudan!

Tider för lägret

När man ska checka in och ut på lägret beror på om man kommer sova över eller om man bara är där över dagen.

+ Information för dagdeltagare

Varje lägerdag är du välkommen från 08:30. Först och främst ska du leta upp vår incheckningsstation. Där säger föräldrar hejdå, och du checkas in i vårt system så vet vi att du är närvarande. Vi har flera aktiviteter du kan roa dig med innan ditt spårpass börjar!
Glöm inte att det är lika viktigt att checka ut från lägret varje eftermiddag. I din bokning har dina vårdnadshavare informerat om vem som får hämta dig eller om du får åka hem själv – det är den informationen våra lägerledare kommer att följa när det är dags att checka ut för dagen. Utcheckning sker måndag-torsdag kl. 16.00–17.00 (fritids till 17.00) och på fredag eftermiddag klockan 15.00 efter slutexpo.

+ Information för övernattare

Lägret börjar klockan 15.00 dagen innan din lägervecka startar. När du kommer till lägret går du till vår incheckning. Där säger du hej då till dina föräldrar, om de är med, och välkomnas in på lägerområdet av våra lägerledare. Under eftermiddagen och kvällen flyttar ni in i era rum och lär känna lägerområdet, era rumskompisar och de andra övernattarna. Efter middagen har vi vår första, gemensamma kvällsaktivitet! Alla som övernattar hör till en kvällsgrupp som är indelad efter ålder och det är tillsammans med den gruppen som man har kvällssamling. I din bokning har dina vårdnadshavare informerat om vem som får hämta dig eller om du får åka hem själv (om du inte åker tåg!) – det är den informationen våra lägerledare kommer att följa när det är dags att checka ut när veckan är slut på fredag klockan 15 (torsdag vecka 24/25).
Självklart kommer du att ta väl hand om ditt rum, inte hoppa i sängen, eller klottra eller förstöra något. När veckan är slut kommer ni få “checka ut” från rummet tillsammans med en ledare och skulle det då mot förmodan vara något som är förstört så kommer dina vårdnadshavare att bli betalningsskyldiga för den skada som skett. Skulle något gå sönder på rummet så säg till direkt, till Nattjouren eller någon annan ledare som är på plats!

Har du hyrt ett rum tillsammans med en vuxen på lägret? KUL! INFORMATION OM HUR MAN BOR OCH VAD MAN SKALL TA MED SIG. Det är middag mellan 17.20-18.20 som gäller sedan är du välkommen att delta i våra kvällsaktiviteter!

Hur ser en vanlig dag på lägret ut?

Varje dag har ett spårpass på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Om du är junior(f. 2010-2013) eller om du som ungdom(f. 2003-2009) valt det är ett av dessa spårpass en kombo-aktivitet. Mellan och efter dessa är det fri lek samt många roliga aktiviteter planerade.

Läs mer för juniorer

Läs mer för ungdomar

Mat

På grund av allergier får man inte ta med sig något ätbart till lägret utan överrenskommelse, vi tillhandahåller istället all mat på lägret.

+ Läs mer om mat och specialkost

Under lägret kommer vi att få maten tillagad av platsens kockar i deras matsal, där vi äter lunch och middag. Kockarna har lång erfarenhet av storkök och specialkost. Har du kryssat i kostallergier och behov av specialkost i din bokning kommer kockarna självklart se till att dessa alternativ finns tillgängliga. Övriga önskemål kring mat försöker vi så långt möjligt tillmötesgå. Samma sak gäller för mellanmål och för frukost. Om ni har så pass specifika önskemål om kost att vi inte kan ordna med detta så ber vi er att ordna med egen mat så löser vi tillgång till kyl och förvaring. Eftersom vi har deltagare med olika former av allergier, får du inte ta med eget godis eller annat ätbart till lägret (utan särskild överenskommelse med din vårdnadshavare och oss, tex vid behov av specialkost som vi inte kan ordna). Snacks och annat gott ingår lite då och då i kvällsaktiviteterna så du kommer inte att bli utan sötsaker en hel vecka, lugn bara lugn! 🙂

Fästingvaccin

Vi rekommenderar alla våra deltagare att vara vaccinerade med TBE-vaccin då fästingar kan förekomma i den natur vi kommer att vistas i.

Bad

Du får aldrig bada utan tillsyn av ledare som genomgått utbildning i livräddning. För att du ska få bada på djupt vatten behöver dina föräldrar fylla i information om simkunnighet och du behöver också genomföra vårt simprov för att visa att du kan simma.

Lägerledarna

Våra lägerledare har, utöver kompetens att utbilda i Hello World!s olika lägerspår, också genomgått utbildning i hjärt- & lungräddning (HLR), livräddning kring vatten samt Hello World!s generella lägerledarutbildning.

+ Mer om våra ledare

Ledarna har tystnadsplikt samt anmälningsplikt (enligt socialtjänstlagen kapitel 14 § 1). I enlighet med lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som skall arbeta med barn, har samtliga personer som arbetar på lägret (även volontärer och hustomtar) fått visa upp ett utdrag ur belastningsregistret från Polisen.
Det är ett glatt ledargäng som tar emot dig på HelloWorld!s läger! De allra flesta pluggar data på någon av våra olika högskolor och universitet och älskar själva att programmera och lära ut! Du kommer att bli så väl omhändertagen!

Trivselregler

För att alla ska trivas på våra läger och för att vistelsen skall bli så trygg och säker som möjligt, måste du och alla andra deltagare acceptera och följa nedanstående regler.
Regelbrott och/eller en negativ attityd som förstör upplevelsen för andra deltagare kan leda till omedelbar avstängning från lägret, dvs du kan få åka hem i förtid och utan att några avgifter återbetalas. I samband med bokning av plats på läger har din vårdnadshavare godkänt att ledarna vid misstanke om regelbrott har rätt att gå igenom dina tillhörigheter.

+ Trivselregler

  • Du får inte lämna området/lokalen utan att först ha inhämtat tillstånd från en ledare.
  • Du måste visa respekt för andra deltagare och ledare och följa ledarnas instruktioner.
  • Var noga med att visa respekt för andra ungdomars, ledares och Hello World!s utrustning och tillhörigheter.
  • Under gemensamma aktiviteter och under undervisningen, får mobiltelefon användas endast om ledarna ger tillstånd till det.
  • Inga som helst former av kränkande beteende och mobbning, vare sig i tal, handling eller ute på nätet accepteras.
  • Det är absolut förbjudet att surfa in på webbsidor vars innehåll är av kränkande karaktär och uppenbart inte är riktat mot ungdomar och barn, som exempelvis sidor med pornografiskt innehåll, våld eller liknande.
  • Alkohol, tobak, droger och vapen (inklusive knivar) är självklart förbjudet.
  • Vid badmöjligheter: Det är förbjudet att bada utan tillsyn av ledare.
  • Vid övernattning: Du får inte lämna övernattningsbyggnaden mellan ”nattning” och ”väckning” utan att ha fått tillstånd från ledare eller nattjour. När ledarna har meddelat att det är sovdags ska det vara tyst och släckt och du ska befinna dig på ditt rum.

Avbruten vistelse eller sjukdom vid lägrets början

Vi vill att alla som kommer till lägret ska vara kvar och kan man inte vara med i början av lägret gör vi allt vi kan för att man ska kunna komma senare.

Hello World!s trivselregler är enkla och är till för allas trivsel och säkerhet. Vi har ansvar för dig när du är hos oss, och i och med det, så ställer vi även vissa krav på dig. Det är därför jätteviktigt att du och dina föräldrar går igenom ovanstående trivselregler ordentligt och att ni pratar igenom vad de innebär.

+ Läs mer

Om vistelsen måste avbrytas på grund av regelbrott, så får ni inte tillbaka avgiften från Hello World!. Detta gäller även om ni av andra skäl själva väljer att avsluta er vistelse i förtid, t.ex. hemlängtan, sjukdom, resa eller av annat privat skäl.

Om du inte kan påbörja din lägervecka på grund av sjukdom kontaktar din vårdnadshavare oss. Ofta går det att ordna så att du kan komma när du har tillfrisknat. Om sjukdom hindrar hela lägervistelsen får ni tillbaka avgiften mot uppvisande av läkarintyg (detta gäller alla avbokningar som sker senare än 60 dagar innan lägerstart). Se våra köpvillkor.

Försäkringar under lägervistelsen

Alla lägerdeltagare täcks av Hello Worlds olycksfallsförsäkring hos If. Olycksfallsförsäkringen täcker sjukvårdskostnader, ersättning vid eventuell skada på grund av olycksfall, samt vid behov kostnader för kristerapi.
Hello World! har INGEN försäkring som täcker stöld eller skadegörelse av deltagarnas egendom. Ta därför inte med värdesaker som ni inte själva har fullgott försäkrade.

Frågor?

Om du eller dina föräldrar undrar något innan sommaren eller under lägret så går det bra att höra av sig till Hello World! via mail på —@helloworld.se eller ringa oss på 999 999 99 99.